22 Mayıs 2013 Çarşamba

Xbox One tanitimindan sonra dusunce balonu

Burayi cok uzun bir sure bos biraktim, ama kardesimin motivasyonu ile tekrar yazmaya baslayacagim. Iste uzun aradan sonra Microsoft'un Xbox One tanitimindan sonra fikirler:


Sony, geçen Şubat'ta tanıtımı yaparken, iki tane mesaj verdi. Birincisi bu alet gamerlar için dedi. Gösterdikleri servisleri de özellikle oyuncular için olacak servisler çevresinde tuttu (beğendiğiniz anları video olarak paylaşma, oyunadığınız oyunu stream etme, bir arkadaşınızı oyunun belli bir kısmını oynaması için ona bırakma, vs.). Onun dışında mesajları hep oyunculara idi. İkinci mesajları ise developerlara idi. Orada da biz PS3'den dersimizi aldık, program geliştirilmesi daha kolay bir sistem getiriyoruz dediler. Indie programcılara da kucak açtılar vs. Ama hatırlarsanız gösterilen oyun açısından Killzone hariç o da çok yavandı. İki tane gerçek donanım üzerinde çalışmayan tech demo, bir tane PC üzerinde çalışan Watch Dog demosu, sadece screenshotlardan oluşan Destiny ve sadece bir tek gerçek donanım üzerinde çalışan KillZone vardı (ki onun içinde gördüklerimden oyun sıfır ilgimi çekti diyebilirm). O yüzden gerçek oyun açısından da Sony'den pek birşey geldi diyemeyeceğim. Onlarda asıl kartlarını E3'e sakladılar denebilir.

Gelelim, MS'a.. Bunların zaten 10 sene önce bu pazara girmelerinin sebebi oturma odasına girmektı. Son 5 senedir özellikle video streaming'in bu kadar gelişmesi ve cloud'un bu kadar yayılması da, bu aletleri artık sadece oyun makinası değil, multimedia hub haline gelmesini gerektirmeye başladı. MS bu generasyon bunu Sony'e göre çok daha iyi becerdiği söylenebilir. Bunu devam ettirmek içinde bu özellikleri vurgulaması gerekiyordu. Bunu E3'de yapamayacakları için ve alet çıkana kadar da bir başka CES olmadığı için muhtemelen dünkü sunumu gördük. MS'inde dünkü mesajı, bu yönde oldu işte.. Ama durumu kötü yapan, bu makinayı ilk alacak olanların gamerlar olması. O yüzden bu ilk sunumun aynen Sony'nin yaptığı gibi onlara yapılıyor olması gerekirdi. İşin doğrusu dün anlattıkları özelliklerle beraber, E3'de açıklayacakları bazı oyunları buraya taşısalar, yada en azından on-stage açıkladıkları oyunları demo etseler daha iyi olurmuş. O taraf bütün sunumun dörtte birinden az kalınca, ki bir de Call of Duty gösterimi bile, sanki 'lam bunu unuttuk.. bi dakka.. bi de böyle birşey var' gibisinden olunca, bu kadar bir ters tepki oldu. Bunun dışında Halo için oyun yerine TV show göstermeleri, Remedy'nin TV show/oyun hybrid'i de bunlar üzerinde tuz biber ekti. Yine de şu konuda akıllılık yapmışlar. Bu sunumu aslında Nisan sonunda yapacakları. Öyle olsaydı çok daha kötü olurdu. Şimdi 3 hafta içinde E3'de toplama şansları var. Umarım oradaki mesajları net bir şekilde oyunculara olur. Gerçi bir sene içinde 15 exclusive oyun + 8 tane yeni IP boru değil. Bunların üzerine bir de 3rd party oyunlar komple geliyor. Şimdiye kadar açıklanan bütün next-gen oyunların hepsi, dun Xbox One'a da geliyoruz diye açıklama yaptılar. O yüzden asil E3 heyecanli geçecek gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder