9 Temmuz 2013 Salı

E3 - Mevcut Generasyon Gözlemler

Bu hafta basindan beridir E3 ile ilgili gelismeleri anca yakalayabildim. Genel gozlemlerim ile kisadan notlar vereyim hemen... Yanliz bu notlara gecmeden once en klasik soru olan PS4 mu, XBox One mi sorusuna kendi acimdan cevap vereyim: Hala bilmiyorum.. Aslina bakarsaniz E3 civarinda cevap PS4 gibiydi, ama MS'in konferans sonrasi, hemen her alanda yaptigi son degisiklikler/gelismeler ile su anda XO tarafina daha yakin hissediyorum. Bu post disinda, sirf bu iki makinaya ozgu uzun bir post bir daha atacagim, neden XO'ya yakin oldugumu orada yazarim. Bu postun konusunu ise buyuk oranda elimizde mevcut makinalar :)
 
Sony, zaten basindan beri "Biz PS3'u 10 sene icin planliyoruz." diyorlardi. Microsoft da bu E3'de, 360'i en az 3 sene daha aktif destek vereceğini acikladi (hatta XO'nun arabirimine benzer bir arabirim bu sene geliyor, bu sekilde dashboard 4. kere degismis olacak). Bunun disinda EA'da mevcut konsollara en az 3 sene daha destek vereceğini soyledi. Yani bizim bu makinalar, next-gen konsollar ile bir yere gitmiyorlar daha uzunca bir sure.. Hatta Fifa 14'un PS2'ye bile ciktigi dusunulurse, bence bu destek, en azinda spor oyunlari icin cok daha uzun olur gibime geliyor.
 
Bunun disinda PS3 icin Sony muhtemelen en son exclusiveleri olacak olan Last of Us (Metakritik 95), Beyond: Two Souls, Gran Turismo 6 ve Move ile oynanan Puppetteer'i gostererek PS3'un hala tam arkasinda oldugunu gosterdi. MS tarafinda ise, ne yalan soyleyeyim, 1st party cok heyecanli birsey yoktu benim acimdan. Bir tek ilginç nokta, yine PC dunyasinda en cok oynanan oyunlardan biri olan, free-to-play World of Tanks'ın 360'a geleceğinin açıklanması idi.. MS anladigim kadari ile MineCraft ile (360 uzerinde 7 Milyon satmis bu arada) yakaladigi basariyi, burada World of Tanks ile bir daha yakalamak istiyor. Oyun, gold uyelerine bedava.. Tabii tanklari gelistirmek icin dolarlari MS'a vermek gerekecek anladigim kadari ile. Onun disinda ise MS, 360'i neredeyse tamamen, 3rd party'lere birakmis ve kendisi de XO'ya kaymis gorunuyor. Gerci asagida yazacagim 3rd party oyunlardan sonra bu cok da bir kayip olmadığı görülecek aslında..
 
3rd party oyunlar ise yine hemen hemen hepsi multiplatform ve liste yine oldukca zengin. En cok one cikan bu sene içinde çıkacak olan oyunlar ise: Assassins Creed 4, Batman: Arkham Origins, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Diablo 3, Fifa 14, Madden 25, NBA Live 14, UFC 14, PES 2014, Lost Planet 3, Final Fantasy 13:Lightining Returns, NFS: Rivals, Saints Row 4, Splinter Cell: Blacklist, Watchdogs ve GTA 5.. Bu verdiğim listede ise ozellikle iki open world oyun olan Watchdogs ve GTA 5, bu senenin en goze batacak oyunlari gibi duruyor. Yanlız Watchdogs dışında bütün oyunların sonunda bir sayı var maalesef. Yani yine orjinal IP oyun pek görünmüyor ufukta. Ama next-gen oyunların mevcut gen'e port edilmesiyle yeni oyunları görebileceğiz gibi.
 
Bir de bunlarin disinda seneye cikacak olanlar var: Titanfall(360), Destiny, Thief, Dragon Age:Inqusition ve MGS5: The Phantom Pain. Ozellikle MGS 5, mevcut makinlarda next-gen'i aratmayacak gibi duruyor. Yani next-gen bir makina almasak bile, 2013 ve 2014 cok rahat gecirebiliriz gibi duruyor.
 
Genel gözlemlere gelirsek: Bu seneye ozgu gordugum en önemli trend, multi-player'in artik oyunlarin daha buyuk bir kisim haline gelmesi. İkinci bir trend ise artık cep telefonu ve tabletler'in de oyunlarin entegre bir parcasi haline geliyor olması. Hatırlarsanız bu ikinci trend için MS geçen sene IOS, Android ve Win8 platformlarında çalışan Smartglass'ı 360'a getirmişti. Bir çok şirket bunu kullanmak yerine kendi native app'lerini tasarlayarak hem 360 hem de PS3 destekleme yoluna gitmişler gibi görünüyorlar. Benim demolardan gördüğüm NFS: Rivals, Battlefield 4 ve Watchdogs'un hepsinin kendi tablet/telefon app'leri var gibiydi. Şimdi bu gördüğüm trendlere ornek olmasi acisindan gordugum iki demodan bahsedeyim hemen. Aşağıda videoları da var:
 
Birincisi NFS: Rivals: Burada siz single player oyunu oynarken, gectiginiz bir bolgede bir Multi-player yaris yapiliyorsa sistem sizi uyariyor. Siz de isterseniz multiplayer yarisa dahil olup insanlarla kapisabiliyorsunuz, yaris bitince de single-player kisma MP oyun sonunda geldiğiniz yerden devam ediyorsunuz. Boylece hem SP, hem de MP kismi tek bir cati altinda toplanmis oluyor. Bunun disinda tabletden sizin oyunu takip eden bir arkadasiniz ise, size cesitli sekillerde yardim edebiliyor (misal helikopterle yolu aydinlatma gibi)..
 
Ikinci oyunumuz ise Watchdog: Yine single-player bir gorevi yaparken arkadaslariniz oyuna dahil olabiliyor ve sizinle ugrasan polislerin dikkatini cesitli sekillerde dagitabiliyorlar.. Bir baska modda ise sizin gorev esnasinda yakalamaniz gereken birisini, izin vermeniz halinde, AI yerine bir arkadasiniz oynayabiliyor. Bu sekilde SP olan kisimlar bile otomatik MP'a donebiliyor.
 
Bu oyunlarin disinda bir buyuk yeni genre ise MMO'lari animsatan ve buyuk haritalarda oynanan FPS oyunlari.. Burada oyunun gectigi dunya hemen hemen open-world ve oyun icindeki questler ve hikayeler MP olarak oynaniyor. Bu konuda da en goze batan uclu ise Respawn/EA'nin Titanfall (360, XO, PC), Bungie/Activision'in Destiny (360, PS3, XO, PS4) ve Ubisoft'un Tom Clancy:Division (XO, PS4, PC).
 
Titanfall seneye cikiyor ve E3'de bir cok odulu kapmis ve Critics Choice odullerinden de 6 dalda ödülü kapmış durumda (Sanırım bu kadarı dalı süpürme konusunda ilk). Oyunu yapan Respawn, Activision'dan olayli ayrilan ve CoD:Modern Warfare 1 ve 2'nin yapimcilari tarafindan kurulan bir sirket. Ozellikle MP oyunlar konusunda cok saglam deneyimi var. Oyun biraz MMO, biraz da Halo 4'deki Episodik content halinde oynan Spartan Ops'a benziyor. Siz cesitli gorevleri, cok buyuk maplerde arkadaslarinizla MP olarak oynayarak yapiyorsunuz. Oyun tamamen dedicated-serverlarda calisacagi icin, 360'da bile yuksek sayida oyuncu ve buyuk mapleri destekler halde olacagi soyleniyor. Oyunda isterseniz asker, isterseniz mechalari kullanabiliyorsunuz. Gorveler bir cok degisik acidan yaklasilabilecek gibi tasarlanmis.. Bu oyun hepimizin radarinda kalmasi gereken bir oyun gibi duruyor. 
 
Ikinci oyun ise Bungie'nin Destiny. Bu da aynen cok buyuk haritalar uzerinde, ister arkadaslariniz, ister gectiginiz bolgede takilan baska insanlar ile beraber kurdugunuz squadlarla size verilen gorevleri yapmaniz seklinde oynaniyor. O yuzden gosterilen kisimlarda tam bir MMO havasi, oyun mekanikleri ise oldukca Halo kokuyordu..
 
Son oyun ise The Division: Bu sadece next-gen konsollara geliyor. O yuzden teknoloji olarak obur oyunlara gore bir gomlek daha yukarida duruyor.  Bunda da yine yikilmis, yakilmis bir sehrin ortasinda guvenlik gorevlileri olarak dolasirken, gelen bir gorev icin o bolgedeki insanlarla (gercek oyuncular) takim kurup, gorevleri yapiyorsunuz. O yuzden bu da, benim gordugum kadari ile aynen Destiny gibi calisiyor. Bu oyunun obur ikisinden farki ise 3rd person shooter olarak oynanması.. Bu son oyunda da disaridan tablet uzerinde calisan bir application ile elinizdeki bir takim featurelarla arkadaslariniza yardim edebiliyorsunuz. Oyunda tablet ile bir mini-helikopter kontrol ediliyordu ve helikopter billboard arkasında duran bir düşmanı işaretleyerek oyunu oynayanlara yardım ediyordu.
 
Bu son bahsettigim 3 oyunun single-player kismi yok. Ucunde de butun oyun MP oynanacak gibi tasarlanmis. Titanfall bir de, Microsoft'un cloud computing ozelliklerini kullanarak AI ve fizikin cloud'da hesapliyor. Bu da evdeki sistemlerin üzerinden yük kaldıracağı için daha fazla karakteri aynı anda mevcut konsollarda bile görebilme şansı tanıyor. Yanlız tabii boyle persistent dunyalar olunca, bunun bir server gideri olacak. Benim merak ettigim acaba bu oyunlar sadece 60$'mi olacak yoksa bir de Gold/PS+ uyeligi disinda bir ek ucrete gerek olacak mi? Sanirim bunlari oyunlarin cikacagi 2014'de ogrenecegiz.
 
Grafik teknolojisi konusunda da EA/Dice'in FrostBite 3 (Battlefield 4, NFS:Rivals, Dragon Age 3:Inqusition, Mirrors Edge 2) almis basini gitmis gorunuyor. Tabii bu bizim generasyon konsola da oldukca basarili bir sekilde gelecegini tahmin ediyorum; FrostBite 2'den sonra hem PS3'u hem 360'i iyice tanidiklari icin, bu yeni motoru da olabilecek en iyi şekilde bizim platformlara da gecireceklerini tahmin ediyorum.. Bu konuda bir diger ilginc nokta ise 360/PS3 icin neredeyse default oyun motoru olan Unreal Engine'in next-gen konsolar icin hic ortada olmamasiydi. Anlasilan bir cok sirket bir onceki sefer cok hazirliksiz yakalanmis, ama bu generasyona hemen hepsi kendi oyun motorlari ile giriyorlar, ve hepsi de oldukca basarili duruyor.
 
Bunun disinda tabii ki asil bombalar yeni konsollar ve onlarla beraber cikacak olan next-gen oyunlar, ama bunlari bir sonraki post'a birakiyorum :) Ama once tabii ki videolar:
 
Benim favorilerim:
 
 
 

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Xbox One - The Bad and the Ugly


Bu saate kadar hep iyileri anlattım, birazda kötü ve çirkinlerden bahsedeyim. Bu kısmı sadece MS'un açıkladığı gerçeklerle sınırlı tutacağım yanlız. Net üzerinden acayip bir bilgi kirliliği var, o yüzden dedikodu şeklinde olanlara girmeyeceğim..



Cross-sistem non-gaming: 

Bu zamana kadar kaç kere demişizdir yav keşke şu oyunu PS3-360 arasında oynayabileydik diye. PS3 kısıtlı bir şekilde buna Valve oyunları ile PC'de izin vermişti, 360'da da bir süre Shadowrun gibi oyunlarla PC'de cross-platform oyun oynatmayı denemişlerdi, ama bu iki tarafta da pek tutmamıştı. Şimdi bu yeni makinalar çıktığı zaman, en azından network aynı olduğu için 360 ile One arasında cross-platform oyun oynarız diye düşünüyordum. Geçen hafta içinde MS yaptığı bir açıklama ile bunun da mümkün olmayacağını söyledi. Daha önce de söylediğim gibi ne yalan söyleyeyim, uzun dönemde sırf bu ozellik yüzünden, önce hizli olan arkadaslar ile ben One alır, sonra yavaş yavaş butun arkadaslarim geçer, ama bu arada biz yine hep beraber oyunları cross-platform oynarız diye düşünüyordum. Bu maalesef mümkün olmayacakmış. Ama bunun artısı cümbür cemaat PS4'e geçmeye karar verirsek, hiç arkamıza bakmamıza gerek kalmayacak olması.









Tanıtım gösterisi: 

Bu cidden fiyaskoydu. Sen ilk tanıtımı 1 saatle sınırlar, bunun dörtte birini makinanın mimari tanıtımına, yarısını TV ve Kinect özelliklerine harcar, sadece geri kalan dörtte birinde de in-game assetlerle yapılmış pre-rendered EA sports videosu, muhtemelen oyunun açılışında gösterilecek ve kalite olarak mevcut 360da yapılabilenden süper süper de farklı olmayan bir Forza videosu, yine TV ile karışık tam olarak ne olduğu belli olmayan Remedy'nin oyunu ve yine oyunun yapım hikayesini anlattıkları ama on-stage demo etmedikleri bir CoD gösterirsen böyle olur. Açıkcası bu endüstriyi icinde olan ve izleyen insanlar, E3'den önce birşey söylemenin erken olacağını bilseler/söyleseler bile average-joe'nun böyle tepki göstereceği gün gibi ortadaydı. Bu umarım onları şu TV rüyasından uyandırır artık. Yoksa normalde bu makinayı alacak ilk 10 milyon hard-core oyuncuyu altın tepsi içinde Sony'e teslim ederler.

Uyumsuz aksesuarlar: 

MS yeni sistemde aksesuarlar için 360da kullanılan kendi proprietary kablosuz bağlantı sistemini kullanmak yerine wifi direct'i kullanacaklarını açıkladı. Özellikle data transfer rate'i açısından çok büyük bir artı getirmesine rağmen, bu 360 için elimizdeki hiç bir aksesuarın bu aletle kullanılamayacağı anlamına geliyor. Yani benim evde duran 2 controller, bir direksiyon ve bir sürü plastik müzik aleti kullanılamaz hale gelmiş olacak One ile. MS bunları tekrar bana satabileceğini düşünüyorsa, gecmis olsun. Yanlız şöyle birşey yaparlarsa af edilebilirler: Piyasada 360'ın wireless controllerlarını PC'de kullanmaya olanak veren ve USB'den takılan bir arabirim var. Bunu One ile çalışacak driverları sisteme koyarlarsa, the bad'i the ugly'e çevirebiliriz.

Alet specleri:

Aslında spekulasyon yazmayacağım dedim, ama tanıtımda açıklanan hardware speclerin şimdiye kadar çıkan bütün sızıntılarla uyumlu olduğu görüldüğünden için bunu doğruymuş gibi yazacağım. Hatırlarsanız 360 ve PS3 arasındaki en büyük fark, PS3'un çok iyi bir işlemcisi, 360'ın da bir generasyon ileride bir GPU'su olmasıydı. Bu generasyon özellikle bu son 4-5 senedir, bu sayede bu ikisinin birbirini dengelediği ortadaydı. Özellikle oyun yapımcıları PS3'ün mimariye alıştıktan sonra, 360 ile PS3 arasında ciddi bir fark hiçbir zaman olmadı. Oldugu zaman da developer'in beceriksizligine verildi.. Genelde bazen biri burun farkı ile öndeydi, bazen öbürü. Bu yeni generayonda ise One ile PS4'ın işlemcileri tamamen aynı, GPU ise ikisinde de AMD'nın GCN 1.1 mimarisini taşıyor. Yani bu açılardan birbirlerinin aynilari.. Ama arada şöyle ciddi bir fark var: One üzerinde 768 stream processor varken, PS4 üzerinde bu sayı 1152, yani One'ın tam 1.5 katı. Bu çok ciddi bir fark. Bu GPU işlemcileri One tarafında daha verimli kullanmasına olanak verecek bir 32 Mb ESRAM var, ama uzun dönemde developerlar iki sistemi de iyice optimize edecek karar öğrendikleri noktada, bu One tarafındaki artı ortadan kalkmaya başlayacak. Bu durumda da o x1.5 kat fark ortaya gibi çıkmaya başlayacak. Hani %50 fark ne olacak diyebilirsiniz, ama bu 600 Gflops ekstra işlem yuku gücüne denk geliyor. Bu da One'da 1080p60 çalışan bir oyunun, PS4'de daha kaliteli grafik algoritmaları ile çalışasağı, yada PS4'de 1080p60 olan bir oyunun, One'da 1080p30 yada 720p60 olacağı anlamına geliyor. Bu extra kalite farkı ne kadar fazla olur, onu şimdiden kestirmek zor: Misal Tomb Raider'da olduğu gibi sadece ana karakterin saçı rüzgarda daha bir ahenkle sallanacaksa sorun yok, ama daha kaliteli AA filtreler, çözünürlük farkı, daha kaliteli gölge filtreleme yada kaltiteyi bir gömlek ileri taşıyacak daha sofistike shaderlara gidecekse, o zaman One biraz daha geri kalacak demektir. Bu cidden çok çok önemli mi, onu zaman gösterecek, ama en azından kağıt üzerindeki bu extra 600 Gflops'un, ben fark ettireceğini düşünüyorum.

Şimdı bunu bad'den ugly'e şöyle çevirebilirler. Bu fark aslında GPU, her iki chipde de 800 Mhz'de çalışırsa oluyor. AMD bu GPU mimarisinin sorunsuz olarak 1 Ghz'de de çalışabileceğini 7790 kartı ile gosterdi zaten. Eğer MS'da chipi bu hızda çalıştırırsa (ki verdikleri power TDP'si ve mimari tanitim panelinde verilen memory bandwidth rakami buna işaret ediyor), o zaman bu fark 600 GFlops'dan 300'e iner demektir. Oda %50lik farkı, %20'ye indireceği için en azından kalite farkı bu kadar fazla olmayacak demektir.

Şimdi bunu yine bad'den süper-good'a çevirebilecek başka bir faktör daha var. Hatırlarsanız tanıtımda MS, 360 için olan 15K live server'i, One için launch'da 300K'ya çıkaracaklarını söylemişlerdi. Tabii 20 kat fazla MS Live kullanıcısı beklemediklerine göre bu aradaki farkı, mevcut servisler için değil compute için kullanacaklarını söylediler. Özellikle sistem üzerinde latency'e duyarlı olmayan ama yüksek hesap gücü isteyen blokların One üzerinde local değil, cloud üzerinde remote çalıştırabileceklerinden bahsettiler. Hatta yine söylediklerine göre launch'da her One hesap gücü için x3 cloud'da olacağı söylendi ki, bu birleşmiş olarak 4.8 TFlops'a karşılık geliyor, ki bu da 1000$lık Tıtan ayarına getiriyor makinayı. Bence gerçek ortalarda bir yerde olur, ama becerebilirse bu makinayı bir anda PS4'ün de bir kaç gömlek önüne geçirir. Tabii yanlız TRde bu nasıl çalışır, TR'ye server kuracaklari mi, kurmadiklari durumda, EU'daki serverları kullanmak, data rate ve latency acisindan hala yeterli olur mu onu görmek lazım.. Bir de mevcut live ücreti ile buna ulaşabilecek miyiz, bu da henüz bilinmeyen bir konu.. Sanırım bu konuda E3'de daha çok şey duyacağız.. E3'de bir kaç oyunda bu özellik demo edilecekmiş. O zaman tam görürüz bunu..

Benim gördüklerim bunlar.. E3'den sonra bir güncelleme daha yapacağız tabii ki...

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Xbox 360 ile Xbox One Cross-platform Gaming


Yok oyle birsey.. Biraz kisisel bir yorum olacak ama bir sirket bu kadar mi kafasiz olabilir.. Bugun Eurogamer'da okudugum bir bilgiye gore 360 ile One arasinda ayni oyunu cross-platform olarak oynayamayacakmisiz. Hani 360 ile One'in degisik Live network'u kullanacak olmasi yapilan sunumdan cok barizdi. Ama en azindan bir uyumluluk katmani ile beraber, en azindan 360'da calisan oyunlarin benzer sekilde One uzerinde de oyanabilmesi saglanabilirdi (One'da muhtemelen haritalar falan cok daha detayli ve buyuk olacak, ama en azindan bu uyumluluk katmaninda sistemi 360 seviyesine indirip, o sekilde cross-platform oyun oynanmasina izin verebilirlerdi).

Bunu becerselerdi Microsoft'un soyle bir avantaji olacakti: Hem 360, hem de One uzerinde olacak oyunlarda, One'a gecen insanlar, 360 tarafinda kalan arkadaslari ile oynayabileceklerdi. Bu konuda aklima gelen en buyuk oyunlar Call of Duty, Battlefield, hatta Destiny hem 360'a hem de One'a geliyor. Fakat maalesef verilen bu karar ile One, 360'in devami olmasi yerine konsol dunyasina sifirdan giren bir alet durumuna gelmis..

Ee bu da bize soyle bir avantaj getiriyor: Daha once ben sirf bu ozellik olacagini dusundugum icin, cumbur cemaat yavas yavas yeni Xbox platformuna geceriz diyordum. Bu ozellik olmadigina gore bizim takim, hangi sistem daha iyi ise ona gonul rahatligi ile gececegiz demektir. Sagol Microsoft..

Xbox One APU

Dunku sunumda Xbox One APU konusunda cok fazla detay vermediler, ama sonra twitch.tv'de sistemin mimarlari ile yaptiklari soyleside ve daha sonra internete verilen bilgilerde daha once VGLeaks'de yazan sizintilarin dogru oldugu sinyalini verdiler. Buna gore yeni konsoldaki APU, 8 cekirdekli AMD'nin tabletler icin yeni Jaguar core'u (2x2 L2 cache ile beraber), 12 tane yine AMD'nin GCN 1.1 tabanli Compute Unit (CU) ve 32 MB ESRAM'da olusuyor.

Islemci aslinda mevcut 360'daki CPU tersine out-of-order mimari yapisina sahip, yani gelen komutlari gelis sirasi ile calistirmak yerine sonucu degistirmeden sirasini degistirerek calistirabiliyor. Bu da ozellikle daha yavas komutlarin yada ana hafizaya ulasim sirasindaki uzun beklemelerde (bu 100+ clock cycle'in uzerinde olabiliyor) sistemi kitlemedigi icin cok ise yariyor. Ayrica L2 cache miktari da mevcut 360'a oranla 4 kata cikmasi da yine eskiye gore ana hafizaya daha ulasim gerektirdigi icin bir avantaj sagliyor.

GPU tarafina gelirsek, daha once olan sizintilara gore 800 Mhz'de calisan 768 ALU core'a sahip. Bu da 1.2 Tflops bir islem gucu getiriyor. Buda 360'a gore x5 islem kapasitesi anlamina geliyor. Bir de 360'daki Dx9 tabanli 5D vektor makina yerine, komutlari sadece 16 1D eleman uzerine uygulayan bir sistemden dolayi sistem cok daha verimli calisabiliyor. Bu acidan da 360'a karsi bir avantaji var. Bir de kosullu calisma esnasinda 16'lik grup uzerinde islem yapilamamasi durumunda uzerinde islem yapilamayan elemanlar icin 360'da 5 ALU birden bosa giderken burada sadece tek ALU bosa gidiyor. Bu acidan da 360'a gore bir arti var. Tabii bir de DX11.1x destegi. Sonuna bir X ekledim cunku Xbox'a ozel bir takim yeni ozellikle olacagi soyleniyor.

GPU'nun cok verimli calisabilmesi icin hizli bir sekilde data iletimi yapilmasini saglama ise ESRAM sayesinde oluyor. 360'daki sadece frame-buffer olarak calisan 10MB EDRAM'in aksine Xbox One'da uzerinde her turlu islem yapilabilen (texture okuma/yazma ve frame-buffer olarak kullanma) 32 MB'lik ESRAM var. SRAM olmasinin avantaji hem az guc cekmesi, hem latency'nin dusuk olmasi, hem de bandwidth'in yuksek olmasi. Sizintilara gore latency ana hafizaya 100+ clock cycle seviyesinde olurken, ESRAM'a 21 cycle. Ayrica yine ana hafizaya bandwidth 256 bit bus'a ragmen anca 68 GB/s ile sinirli iken burada 102 GB/sn seviyesinde (Ikisi de aslinda 360'in yaklasik 3 kati kadar). Bununda GPU'nun verimliligini arttiracagi tahmin ediliyor.

 Simdi buraya kadar bilinen bilgileri verdim. PS4 ile karsilastirma acisindan eger bu specler dogruysa Xbox One, PS4 ile:
- Ayni islemci gucune sahip (eger CPU'nun clock rate'i degisik olursa orada kucuk bir fark olabilir, ama buradaki farkin %10'dan fazla olmasi cok zor)
- PS4 GPU, XBox APU'nun 1.5 kati matematik islem gucune sahip (12 CU vs 18 CU)
- Toplam sistem hafiza bandwidth ikisinde de yaklasik ayni. Yanliz PS4 GDDR5 sayesinde butun 8 GB hafizaya bu bandwidth ile erisebilirken, Xbox One bunun sadece ucte biri ile 8 GB hafizaya erisebilirken, ucte ikisi ile sadece 32 MB ESRAM'a ulasabiliyor. Xbox'in bu dezavantaji, latency dusuk oldugu icin GPU'yu daha verimli kullanma sansi olarak avantaja donuyor

Bu acidan bakarsak XBOX One GPU sistemin zayif noktasi gibi duruyor. Yanliz dunku sunumda verilen bir rakam aslinda bunun boyle olmayabilecegi sinyalini verdi. Daha once aciklanan sizintilarda bu 12 CU'nun 800 Mhz'de calistigi yazilmisti. Bu GPU'nun yeni cikan AMD'nin 7790 serisi ile ayni oldugu dusunurulse ve o chipin max calismada 85W cektigi dusunulurse, bu hesaba gore Xbox APU'nun 56W cekiyor anlamina gelir. Yine AMD'nin daha once verdigi rakamlara gore CPU'da yaklasik 10-12W cektigi, ESRAM'in ise 2-3W cekecegi dusunulurse, tum APU aslinda 70-75W cekiyor gorunuyor. Halbuki dun clock rateler hakkinda hic bilgi vermemelerine ragmen, tum sistemin en yuksek load altinda 100W cekecegi soylendi. Bu da aslinda islemci clock-rate'lerin arttirilmis olabilecegi anlamina geliyor. Hatta GPU'nun 1 Ghz ustunde bile clock-edilmis olma ihtimali var. Bu da islem gucunun 1.2 TFLops degil, 1.5+ TFLops ustunde olacagi anlamina geliyor. Bir de ESRAM'in getirecegi verimlilik uzerine gelirse o zaman Microsoft'da Sony ile durumu esitlemis demektir. Tabii bunlar spekulasyon, dogrulugunu ya E3'de, yada GamesCon'da yada alet ciktikdan sonra hackerlarin incelemesinden sonra ogrenecegiz demektir.. :)

Xbox One tanitimindan sonra dusunce balonu

Burayi cok uzun bir sure bos biraktim, ama kardesimin motivasyonu ile tekrar yazmaya baslayacagim. Iste uzun aradan sonra Microsoft'un Xbox One tanitimindan sonra fikirler:


Sony, geçen Şubat'ta tanıtımı yaparken, iki tane mesaj verdi. Birincisi bu alet gamerlar için dedi. Gösterdikleri servisleri de özellikle oyuncular için olacak servisler çevresinde tuttu (beğendiğiniz anları video olarak paylaşma, oyunadığınız oyunu stream etme, bir arkadaşınızı oyunun belli bir kısmını oynaması için ona bırakma, vs.). Onun dışında mesajları hep oyunculara idi. İkinci mesajları ise developerlara idi. Orada da biz PS3'den dersimizi aldık, program geliştirilmesi daha kolay bir sistem getiriyoruz dediler. Indie programcılara da kucak açtılar vs. Ama hatırlarsanız gösterilen oyun açısından Killzone hariç o da çok yavandı. İki tane gerçek donanım üzerinde çalışmayan tech demo, bir tane PC üzerinde çalışan Watch Dog demosu, sadece screenshotlardan oluşan Destiny ve sadece bir tek gerçek donanım üzerinde çalışan KillZone vardı (ki onun içinde gördüklerimden oyun sıfır ilgimi çekti diyebilirm). O yüzden gerçek oyun açısından da Sony'den pek birşey geldi diyemeyeceğim. Onlarda asıl kartlarını E3'e sakladılar denebilir.

Gelelim, MS'a.. Bunların zaten 10 sene önce bu pazara girmelerinin sebebi oturma odasına girmektı. Son 5 senedir özellikle video streaming'in bu kadar gelişmesi ve cloud'un bu kadar yayılması da, bu aletleri artık sadece oyun makinası değil, multimedia hub haline gelmesini gerektirmeye başladı. MS bu generasyon bunu Sony'e göre çok daha iyi becerdiği söylenebilir. Bunu devam ettirmek içinde bu özellikleri vurgulaması gerekiyordu. Bunu E3'de yapamayacakları için ve alet çıkana kadar da bir başka CES olmadığı için muhtemelen dünkü sunumu gördük. MS'inde dünkü mesajı, bu yönde oldu işte.. Ama durumu kötü yapan, bu makinayı ilk alacak olanların gamerlar olması. O yüzden bu ilk sunumun aynen Sony'nin yaptığı gibi onlara yapılıyor olması gerekirdi. İşin doğrusu dün anlattıkları özelliklerle beraber, E3'de açıklayacakları bazı oyunları buraya taşısalar, yada en azından on-stage açıkladıkları oyunları demo etseler daha iyi olurmuş. O taraf bütün sunumun dörtte birinden az kalınca, ki bir de Call of Duty gösterimi bile, sanki 'lam bunu unuttuk.. bi dakka.. bi de böyle birşey var' gibisinden olunca, bu kadar bir ters tepki oldu. Bunun dışında Halo için oyun yerine TV show göstermeleri, Remedy'nin TV show/oyun hybrid'i de bunlar üzerinde tuz biber ekti. Yine de şu konuda akıllılık yapmışlar. Bu sunumu aslında Nisan sonunda yapacakları. Öyle olsaydı çok daha kötü olurdu. Şimdi 3 hafta içinde E3'de toplama şansları var. Umarım oradaki mesajları net bir şekilde oyunculara olur. Gerçi bir sene içinde 15 exclusive oyun + 8 tane yeni IP boru değil. Bunların üzerine bir de 3rd party oyunlar komple geliyor. Şimdiye kadar açıklanan bütün next-gen oyunların hepsi, dun Xbox One'a da geliyoruz diye açıklama yaptılar. O yüzden asil E3 heyecanli geçecek gibi.